Ny rapport om stiftelsers bidrag til samfunnet

Stiftelsestilsynet publiserte sin rapport Norske stiftelsers samfunnsbidrag i dag, tirsdag 16. juni. Du kan se lanseringen på webinar på Stiftelsestilsynet sine sider

Målet med undersøkelsen har vært å finne ut mer om på hvilke måter norske stiftelser bidrar til samfunnet. Resultatene viser at stiftelser bidrar betydelig til samfunnet gjennom pengeutdeling og annen aktivitet, og gir et nødvendig og etterlengtet bilde av sektoren.

Flest kombinasjonsstiftelser og pengeutdelende stiftelser

Stiftelsestilsynet ser en utvikling med færre pengeutdelende stiftelser og en økning i kombinasjonsstiftelser. Dette er gode nyheter, ettersom at det kan betyr at stifteren og stiftelsen jobber på flere måter og “mer iherdig” med å nå formålet, ifølge Stiftelsestilsynet.

Skjermbilde 2020-06-16 kl. 13.22.44.png

Flere utdelinger

Til tross for færre utdelingsstiftelser, deler utdelingsstiftelsene ut mer. De siste to årene har stiftelser delt ut 6 milliarder kroner (2018) og 5,8 milliarder kroner (2019). Dette er ein solid økning fra tidligere undersøkelser: i 2014 var utdelingene på 4 milliarder kroner.

Jevnt over så er det de største stiftelsene som bidrar mest. 30% av de største stiftelsene bidrar med 90% av utdelingene.

Skjermbilde 2020-06-16 kl. 13.22.52.png

Utdelinger i 2019 gikk først og fremst til kultur og idrett

I 2019 gikk 70% av utdelingene til kultur og idrett, humanitært arbeid og bistand, forskning og til samfunn, utvikling og sosiale tiltak.

Skjermbilde 2020-06-16 kl. 13.23.01.png

4/10 stiftelser har frivillige

Stiftelsene står for et stort samfunnsbidrag i form av frivillig arbeid og dugnadsinnsats. Stiftelsene oppgir dugnadsinnsatsen til å utgjøre mellom 3,5 og 4 millionar dugnadstimer i 2018 og 2019. Det er vanskelig å fastslå verdien av dugnadsinnsatsen i kroner og øre.

Skjermbilde 2020-06-16 kl. 13.23.09.png

Fordeling av stiftelser på de ulike sektorene

Undersøkelsen viser videre at de fleste stiftelsene retter seg mot norske formål, og det er flest stiftelser som svarar at de har befolkningen generelt eller barn og unge som målgruppe.

Skjermbilde 2020-06-16 kl. 13.23.17.png

Rapporten gir et godt bilde av samfunnsnytten

Stiftelsestilsynet har fått svar fra rundt 4500 stiftelser (ca. 69%) men disse stiftelsene dekker 93 % av egenkapitalen til norske stiftelser. Svaret gir derfor et godt bilde av samfunnsnytten.

Mange små stiftelser (basert på egenkapital) har ikke svart på undersøkelsen. Stiftelsestilsynet varsler at dette er en gruppe som er interessant å se nærmere på gjennom tilsyn, for å forsikre at disse jobber aktivt for å oppnå formålet.

Skjermbilde 2020-06-16 kl. 13.23.24.png

Avdelingsdirektør i Stiftelsestilsynet Siw Heggedal Longvastøl forklarer at flere oppdager at stiftelser er en fornuftig organisasjonsform hvor offentlig og privat kapital møtes, og en form som utløser dugnad.

Direktør i Stiftelse- og Lotteritilsynet, Atle Hamar, sier at dette samfunnsbidraget bør være interessant for regjering og folkevalgte, og at stiftelser spiller en viktigere rolle nå enn for 20 år siden. Han forklarer at filantropien står sterkt i mange land, og at tilsynet ser tre trender:

  1. I land med dårligere økonomi enn Norge så har stiftelser vært et viktig del av spleiselaget for å sikre tjenester i velferdsstaten

  2. Filantropi spiller en viktig rolle for demokrati og ytringsfrihet. Frie medier er en forutsetning for ytringsfriheten, og stiftelser som Fritt Ord som verner om det frie ord er derfor veldig viktige.

  3. Stiftelser kan ikke kjøpes eller selges, som er avgjørende i dagens globaliserte verden. Eierskap og kontroll over viktige samfunnsinteresser er viktig, og det finnes eksempler på at selskap tenke langsiktig og driver oppkjøp for å få kontroll over andre nasjoners interesse. Filantropi kan derfor bidra til bevist strategisk eierskap og bygge opp under vesentlige nasjonale interesser.

Statistikk og bilder hentet fra lottstift.no/norske-stiftelsars-samfunnsbidrag.